Kruche rogaliki


Najszybsze i najprostsze kruche rogaliki na świecie.

Potrzebujemy: 

Na ciasto: 
250 g maki (ok. 2 szklanek)
 3- 4 łyżki cukru;
125g margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
marmolada

na lukier:
sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i cukier puder.


Ze wszystkich podanych składników zagniatam ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, podsypuję odpowiednią ilością mąki, jeśli jest zbyt twarde-dodaję śmietanę, bądź jajko. Ciasto musi być plastyczne. Następnie odkładam je na leżakowanie do lodówki. Po 1-2 godzin rozwałkowuje ciasto na placek i kroję na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładam po 1 łyżeczce marmolady i zawijam od podstawy do wierzchołka, robiąc rogaliki.

Układam je na posmarowanej tłuszczem blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu rogaliki polewamy świeżo zrobionym lukrem.

Przepis na lukier: wyciskam sok z cytryny (lub pomarańczy) i zasypuję cukrem pudrem. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smacznego!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

...koniec roku...

Moja "adoptka"