Ślimak, ślimak pokaż rogi...

"Ślimak, ślimak pokaż rogi dam ci sera na pierogi, jak nie sera to kapusty od kapusty będziesz tłusty..."

Będzie o ślimakach...ale drożdżowych z mięsem...przepysznych jak stwierdziła Gaba z Tymkiem.



Potrzebne nam:

  1. 1/2  kg maki
  2. 10 dkg drożdży
  3. 1/2 łyżeczki cukru
  4. niepełna szklanka mleka
  5. czubata duża łyżka masła
  6. 2 jajka
  7. 2 cebule
  8. 30 dkg mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
  9. dowolne zioła - ja dałam bazylię i tymianek;
  10. sól, pieprz cayenne do smaku

Drożdże rozcieram w ręku, wkładam do dużego kubka, wsypuję cukier, zalewam ciepłym mlekiem, Zaczyn zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Resztę mąki mieszam z solą i masłem, dodaję 1 jajo.Potem dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam jednolite ciasto. Ciasto odstawiam przykryte ścierką, aż podwójnie wyrośnie. W tym czasie obieram i kroję cebule, szklę na maśle. Mięso mielone mieszam z jajkiem, cebulą, ziołami i doprawiam solą i pieprzem cayenne. Wszystko lekko podsmażam. Ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i wałkuję na prostokąt. Wykładam na to masę mięsną, zostawiając na brzegach ok 1 cm. Ciasto zawijam jak roladę, kroję ją potem na ok, 2 cm plastry. Plastry- ślimaki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.

a tak wygląda to fotograficznie:















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"fejsbukowi /wirtualni/ przyjaciele"

...koniec roku...