czekokubki Nigelli :)

Lubię przepisy Nigelli Lawson, bo są szybkie i proste. Dziś czekokubki w moim wykonaniu.
Przepis znajdziecie tu: czekokubki




Czekokubek z gałką lodów migdałowych i włoskim ciasteczkiem amaretto :)


Na początek czekolada i pasek drugiej i 130 g masła wędrują do kąpieli wodnej.

 2. W międzyczasie ubijam 2 jajka, trzy łyżki mąki i 3/4 szklanki cukru pudru



3. Czekoladę i masło zostawiam na małym ogniu w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia


4. Tak przygotowaną czekoladę odstawiam na chwilę na bok, aby lekko ostygła.


 5.Po przestudzeniu mieszam czekoladę wraz z ubitymi jajkami i przelewam do formy do muffinek (ale polecam kubki żaroodporne-o niebo lepsze do czekokubków) i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut.



6. Wierzch musi być przypieczony, ale zawartość w środku powinna być niemal płynna.

I oto gotowe czekokubki, z gałką lodów migdałowych i włoskim ciastkiem amaretto.


7. Zbyt długie oczekiwanie na zjedzenie ciastka skutkuje....ścięciem ciasta w środku...ale i tak jest pyszne....



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

...koniec roku...

Moja "adoptka"