Domowe cukierki czekoladowe

Dziś pomysł na owoce w czekoladzie.

Potrzebne:
miękkie owoce (maliny, truskawki, pomarańcze, banany, kiwi)
lub 
bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki, migdały, orzechy)
lub galaretka 
2 tabliczki deserowej czekolady (może być też gorzka lub słodka - w zależności od upodobań naszego podniebienia).


Owoce kroimy w cząstki i wkładamy zapakowane w woreczku foliowym na 15 minut do zamrażarki, aby się wychłodziły (podobnie robimy z bakaliami i galaretką). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę (gorzką lub deserową) w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła lub słodkiej śmietany (wtedy czekolada będzie po zastygnięciu błyszczeć). Jeśli już uzyskamy piękną, płynną konsystencję czekolady, przygotowujemy sobie naczynie wyłożone papierem do pieczenia, które będzie można włożyć do zamrażarki. Każdy owoc (cały lub jego część) zanurzamy w gorącej czekoladzie i układamy w naczyniu. Tak przygotowane słodkości wstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Po tym czasie nasze owoce, bakalie czy galaretka są gotowe do zjedzenia w formie cukierków.
Smacznego!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"fejsbukowi /wirtualni/ przyjaciele"

...koniec roku...