szarlotka z...nagietkiem.

Nasza papierówka w tym roku ugina się od ilości jabłek. Chyba pierwszy raz jest ich tak dużo. Są już dżemy, jest sok, są powidła, jest...wino, więc koleją rzeczy musi być też szarlotka.
Ale taka inna - leniwa. Bez spodu.

Składniki: 
jabłka;
cukier - według uznania;
cynamon-według uznania;
suszone kwiaty nagietka (taki eksperyment - ale smaczny -polecam)



Kruszonka:
mąka, 
tłuszcz (masło lub margaryna roztopione)
cukier 

do ozdoby - reszta nagietków.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, zasypujemy cukrem, cynamonem i nagietkami. Papierówki są tak kruche, że nie trzeba ich przesmażać do pieczenia. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i zalewamy roztopionym masłem. Wszystko szybko mieszamy. I kruszymy na jabłka. Tak przygotowane ciasto ląduje na 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną. U mnie wersja kawowa - bez dodatków ;)

smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

dziękuję za dodanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

"fejsbukowi /wirtualni/ przyjaciele"

...koniec roku...