9.

Słodka zupa pomarańczowa z karmelizowanym makaronem

Gotowania telewizyjnego ciąg dalszy, dziś na słodko - przepis i odcinek ZUPY tutaj.

Potrzebujemy: litr soku pomarańczowego, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżek cukru (tu trzcinowy), 6 łyżek masła, łyżki imbiru, 3 marchwi




 Imbir i marchew ścieramy na grubych oczkach na tarce:
 Ok. 2 łyżek masła rozpuszczamy w WOKu
 Na rozgrzane masło wrzucamy starty imbir oraz cynamon i dynamicznie mieszamy:
 Dodajemy startą marchew i pieczemy około 2-3 minut:
 Następnie wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu:
 Na patelni rozpuszczamy ok. 4 łyżek masła:
 Dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania karmelu
 Potem wsypujemy wcześniej ugotowany i ostudzony makaron i smażymy przez ok. 5 minut (dla mnie dwie łyżki cukru to zdecydowanie za dużo, następnym razem dodam tylko jedną)
 Karmelizowany makaron wsypujemy do zagotowanej wcześniej zupy i mieszamy
 I nasza zupa już gotowa:

SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"fejsbukowi /wirtualni/ przyjaciele"

...koniec roku...