47.

Obiad w 30 minut.

Pierś z kurczaka dzielimy na filety. Przygotowujemy mieszankę przypraw według uznania. Moje to: zioła prowansalskie, curry, papryka słodka i szczypta soli. Nacieramy filety i zalewamy je sokiem ze świeżo wyciśnietych pomarańczy. Muszą poleżakować w lodówce około 15 minut. W międzyczasie na wrzącą wodę wrzucamy kaszę i gotujemy około 20 minut(przed końcem gotowania dolewamy 1/4 szklanki soku z pomarańczy). Kiedy kasza będzie się sama gotowała, robimy szybką surówkę. Kalarepę i połowę jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1/3 opakowania małego jogurtu naturalnego, sok z cytryny i sól. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy filety po obu stronach do zarumienienia. Wlewamy resztę marynaty i pół szklanki soku z pomarańczy i dusimy przez 5 minut. 

 I tak w pół godziny i przy odrobinie dobrej organizacji, mamy smaczny, lekki obiad.

Popularne posty z tego bloga

...koniec roku...

Moja "adoptka"