Oszukana tarta

Oszukana tarta czyli: ciasto francuskie zapiekane z duszoną cukinią, kukurydzą, pomidorami i czerwoną fasolą i mnóstwem przypraw oraz wędzony łosoś.

Składniki:
opakowanie dobrego ciasta francuskiego
jedna cukinia (dość duża)
mała puszka kukurydzy
mała puszka czerwonej fasoli (w zalewie)
puszka pomidorów bez skórki (lub 3 pomidory świeże)
opakowanie wędzonego łososia
cebula dymka
przyprawy (sól, pieprz, cukier, rozmaryn, oregano, sumak)
olej


Pokrojoną w drobną kostkę dymkę  smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do niej pokrojoną wcześniej cukinię (nie obieram ze skórki - kroję w półksiężyce). Dusimy do chwili, kiedy cukinia zacznie być również złota. Dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę w zalewie oraz pomidory. Dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Później odparowujemy nadmiar wody na dość dużym ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. W międzyczasie wykładamy blachę do tarty ciastem francuskim. Mam blachę szklaną, której nie smaruję. Ciasto można podpiec przed nałożeniem farszu, jednak ja wolę tartę, kiedy składniki są wkładane przed upieczeniem, wtedy spód jest zakalcowaty i lepiej się kroi ;) Po wyłożeniu ciastem i farszem na wierzch kładziemy płaty wędzonego łososia. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15-20 minut (góra-dół). 
Smacznego!








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

...koniec roku...

Moja "adoptka"