Bezy kakaowe

Z przepisu na ciastka maślano - pomarańczowe pozostały mi dwa białka. A że po upieczeniu ciastek miałam nagrzany piekarnik, więc postanowiłam zrobić kakaowe bezy, które zawsze się udają.


Składniki:
2 białka
120 gram drobnego cukru
1/2 łyżeczki ciemnego kakao
szczytpta soli



Białka (temperatura pokojowa) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po łyżeczce cukru, żeby piana dokładnie przyjęła cukier. NIE WOLNO wsypywać całego cukru na raz, bo bezy się rozjadą. Na koniec, kiedy masa bezowa jest gęsta i błyszcząca dodajemy przesiane przez sitko kakao i dokladnie mieszamy. Masę wkładamy w szprycę i robimy bezy. 


Pieczemy w nagrzanym do 100 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 65 stopni i suszymy bezy przez kolejne 30 minut. Ostatnie 5 minut suszymy bezy przy uchylonym piekarniku.




 Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby bezy z tego przepisu nie wyszły.
Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"fejsbukowi /wirtualni/ przyjaciele"

...koniec roku...