Kruche ciastka maślano-pomarańczowe

Dziś przepis na pyszne, kruche ciastka robione szprycą do ozdabiania tortów.








Składniki:
2 żółtka
200 gram miękkiego masła
250 gram mąki
100 gram cukru pudru
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
wyciśnięty sok z połowy pomarańczy











Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i
skórką pomarańczy. Dodajemy żółtka, stopniowo mąkę a na koniec sok z pomarańczy. 




Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy (do tortów) i robimy ciasteczka. 

Odstawiamy przykryte na pół godziny w zimne miejsce. Ciastka muszę się ochłodzić, inaczej pod wpływem ciepła rozjadą się na placki.


 Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Na początku ciastka wyglądają na bardzo tłuste, ale po 5-6 minutach wysychają i kruszeją.
 Ciastka można udekorować roztopioną, gorzką czekoladą lub jak kto woli lukrem. Chociaż bez tego również są pyszne.



Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Z podanych składników zrobiłam 2 blachy ciasteczek.

A z pozostałych dwóch białek suszą się w piekarniku bezy..ale o bezach będzie w następnym wpisie.

Komentarze

Prześlij komentarz

dziękuję za dodanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

...koniec roku...

Moja "adoptka"